Hellinger-féle családállítás terápia

Hála Bert Hellingernek, aki megalkotta a családállításos rendszerterápia módszertanát, megismerhettem a "szeretet rendjének" törvényszerűségeit és szabályait. Ezzel a módszerrel ma már egyre többen találnak vissza önmagukhoz és számolják fel egészségügyi és lelki problémáikat. Közel kétéves aktív elméleti és gyakorlati képzés után lettem okleveles családállító-terapeuta, és most ezt a gyógyító munkát tudom felajánlani annak, aki elhatározza magát a változásra.

Röviden a terápiáról:                                                                                                                                                

Bert Hellinger pszichoterapeuta a nyolcvanas évek második felében kezdte el a családfelállítás módszerének a kidolgozását. A pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció analízis, és a családterápia módszereit saját eseteinek alapos tanulmányozásával és megfigyeléseivel ötvözve túllépett a hagyományos nyugati pszichológia megszokott fogalmi keretein, és új módszerével rövid időn belül igen látványos sikereket ért el. Világszerte futótűzként terjedt el a szisztemikus-fenomenologikus rendszerterápia, közismertebb nevén a Hellinger-féle családállítás módszere.
Bert Hellinger fedezte fel, hogy létezik egy közös családi lélek, egy olyan családi energiamező, amely meghatározóan irányítja az egyes emberek életét.
A családi lélekben /mezőben szigorú törvények uralkodnak. Ha megsérülnek, az generációkon keresztül negatív hatással van a családtagokra. A családi lélek megkezdi a kiegyenlítést, a jóvátételt. Működésbe lép a rendszer-lelkiismeret, például úgy, hogy a gyerek kezd el érthető ok nélkül rosszul élni, vagy valamilyen testi-lelki tünetet mutatni. Mivel az okok ilyenkor nem a saját élettörténetben vannak, mindaddig eredménytelenek maradhatnak a testi és lelki kezelések, amíg a rejtett dinamika napvilágra nem kerül és fel nem oldódik.

 

 

         

       

   

  A szakirodalom alapján a következő esetekben szokott pozitív változásokat hozni a családállítás:

- a szülő-gyerek kapcsolat tartós zavarai a felnőttkorban is
- a felnőttkorban is fájó gyerekkori hiányok, sebek
- párkapcsolati problémák, kudarcok
- gyerektelenség, félelem a gyerekvállalástól
- életviteli nehézségek
- képességeknél gyengébb teljesítmény, gátoltnak tűnő előmenetel és siker
- ismétlődő, elhúzódó és/vagy súlyos testi betegségek
- érthetetlen lehangoltság, depresszió, düh, harag és más nehéz érzelmek
- alkoholproblémák és más függőségek
- pszichoterápiás kezelés ellenére fennálló pszichés problémák: hangulatzavarok,    öngyilkossági késztetés, szorongás, pánik,                                                                                                     - evészavarok, alvászavarok, gyerekkori magatartászavarok, teljesítménybeli nehézségek 
- ismétlődő, és a megoldási próbálkozásoknak ellenálló munkahelyi problémák
- nehéz élethelyzetek, döntések